Feed on
Posts
Comments

Fagul imparatului

Articol publicat in: Cultura, Educatie, Turism


Pe valea Ariesului, cum mergi spre Campeni, intre Baia de Aries si Lupsa, pe partea stanga, Ariesul a facut o mica lunca. Soseaua ramane cocotata, pe langa sirul de case, in vale e o bucata de teren drept, plina de clai de fain vara, cateva case, apoi o culme impadurita.

De mica, imi amintesc ca tata imi spunea, asa cum fac eu acum cu copiii mei (si cu toti cei cu care merg in zona aceea, Alunita stie:) ) Uite, acolo e Fagul Imparatului. Copil fiind, imi era greu sa deslusesc, mai ales vara, coroana arborelui dintre brazi . Iarna era mai usor, frunzisul era rosu-aramiu.

Mai tarziu am invatat sa il recunosc dupa forma de ciuperca, dupa rotunjimea coroanei.

De pe sosea se vede usor, aproape direct, peste lunca, padurea de brazi, iar la baza ei, coroana fagului.

Legenda , asa cum am auzit-o eu de la tata si de la oamenii din zona spune ca acolo, langa trunchiul fagului, s-ar fi intalnit, in secret, Avram Iancu cu imparatul Franz Joseph si au incheiat un pact. De atunci, arborele nu si-a pierdut frunzele niciodata, in semn de marturie vesnica .

Adevarul este ca, de cand ma stiu, nu l-am vazut niciodata fara frunze.

Pe de alta parte, astazi am citit topicul Alunitei, Destinul unui mit , din care am aflat, documentat istoric , ca Avram Iancu nu s-ar fi intalnit niciodata cu imparatul Austro-Ungariei.

Mai mult decat atat, fostul meu socru, cercetator stiintific in biologie, atunci cand eu i-am povestit despre legenda fagului, mi-a spus ca doi dintre colegii lui de la Centul de Cercetari Biologice din Cluj au facut o serie de cercetari legate de fag. (La cercetatorii astia se vede ca nu prea tin legendele. Ori e stiintific ori nu :) ) Concluzia lor a fost ca, brazii din jurul fagului ii confera un micro-climat bun, astfel incat nu il afecteaza frigul iernii atat de tare incat sa isi lepede frunzele.

Si am mai citit undevasi ca ar putea fi o specie aparte de fag, caruia nu ii pica frunza.

(As putea sa imi pun un CV la astia de la Mit Busters :) ).

Acum, cand am facut impreuna cu Alunita drumurile spre Vartop (nu am mai fost incolo din octombrie anul trecut) , am remarcat ca nu mai era desisul de brazi in jurul fagului. Au fost doborati brazii, in schimb a aparut un drum, exact prin spatele fagului, care duce catre o manastire care a rasarit acolo de curand, se poate zari acoperisul ei prin padure.

Sincer, stiind ceea ce a spus socrul meu despre brazi si micro-climat sunt ingrijorata de soarta fagului s-ar putea ca la iarna, daca e asa cum a spus el, sa ii pice frunzele, acum nu mai are ce il proteja

Daca, totusi, nu ii pica frunzele, mai raman doua posibilitati: ori e o specie speciala de fag, ori e adevarata legenda :)

Am mitizat, am demitizat, am taiat, am spanzurat , am cautat sa fiu stiintifica si obiectivadar.. parca totusi, daca ma gandesc la fag, acolo unde este el in valea lui, nu stiu de ce, am in minte si in inima imaginea lui Avram Iancu, in noapte, stand de povesti cu imparatul si punand tara la cale

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X